catala  castellano
Logo Dr.F.Codina Garcia
Web Mèdic Acreditat. Veure més
informació 
Imatge estetoscopi
El Bressol, per Berthe Morisot

Signes d’alerta dels nadons


Hauria de consultar al pediatra davant la presencia del següents signes:

1. Icterícia. Color groc de la pell si dura més de tres dies si fan lactància artificial o més de deu si fan lactància materna, o be augmenta d’intensitat.

2. Cianosi. Color blavós de la pell. Sobre tot al voltant de la boca, llavis, mans i peus, quan aquest canvi de color no coincideixi amb el bany és necessari fer una consulta al pediatra. Quan coincideix amb dificultat per respirar o alimentar-se pot ser més greu.

3. Febre. Es considera una temperatura rectal superior a 38ºC. Si el nen/a te menys de 3 mesos caldrà sempre consultar al pediatre. Procuri abrigar-lo poc fins que no hagi fet la visita.

nen al pediatra

4. Convulsions. Sempre que apareixen moviments anormals, repetitius de aparició sobtada caldrà consultar amb el pediatra.

5. Vòmits. Es considera normal la expulsió de petites quantitats de llet després de la pressa coincidint amb l’expulsió d’aire, son les regurgitacions. El vòmits són de major quantitat, poden ser a “xorro” i presenten pèrdua de pes.

6. Rebuig del aliment. Tenir com a norma no forçar mai el nadó a menjar. S’ha de valorar quan es mantingut i s’acompanya d’altres símptomes com vòmits, disminució de l'activitat o plor persistent.

7. Alteracions oculars. La presencia constant de llàgrimes ve donada per una obstrucció dels conductes llagrimalls. Si presenta secreció blanquinosa o bé els ulls molt vermells cal consultar-ho.

8. Alteració deposicions: Diarrea: Les deposicions normals són de tipus mostassa, rovell d’ou cru, o pasta d’alvocat. Amb consistència i ritme variables, sense gaire pressió d’expulsió. La gastroenteritis del lactant petit és poc freqüent. Es fonamental assegurar una bona hidratació i aport de calories. Restrenyiment: Tot i estar sempre panxa a l’aire, menjar sense massa residus i amb escassa força a l’abdominal, ha de defecar!. Si sembla patir per la retenció fecal podem intentar ajudar-lo amb suc de taronja, suc de bleda, camamilla, massatges abdominals en el sentit de les agulles del rellotge o farinetes integrals. Evitar: les manipulacions anals amb all, julivert, termòmetre... Fissura anal: Pot produir dolor al fer la deposició, taquetes de sang. Consulti al seu pediatra.

9. Lactant que plora. És molt habitual que els pares pateixin pel plor que consideren excessiu, sobretot al vespre/nit. Abans d’etiquetar-ho de “còlic del lactant o del primer trimestre” hem de saber:

a. El nens amb “còlic” ploren amb les cames encongides sobre la panxa, potser els punys tancats (i no és gana!).
b. El plor s’inicia després de la primera quinzena de vida, sobtadament, al capvespre, un màxim de 3 hores. No cedeix quan mama o xucla (i mama bé). No hi ha ni diarrea, ni restrenyiment. No vomita. El guany de pes és normal.
c. Pot acabar-se expulsant gasos o deposicions.
d. El nadó famèlic: calla al prendre llet i l’augment de pes és escàs.

Vostès podem estar ansiosos, i agafar-lo no gaire tranquils. Garantida la normalitat i l’excel·lent pronòstic, segurs i relaxats agafeu-lo sovint, tant com li agradi, sense por a què el nen es malacostumi. Però en tot cas sempre és millor deixar-lo sol, que agafar-lo amb neguit. No es recomana canviar de llet, ni d’aigua, ni administrar sedants. Altres causes de irritabilitat del nadó, al·lèrgies alimentaries, trastorn neurològics han de ser valorades pel pediatra.

Dr. F. Codina Garcia. Desembre 2014

ajustament
icona descarrega

Avís: La informació d’aquesta pàgina no es pot considerar un diagnòstic ni un tractament , així no pot substituir l’atenció medica. En cap cas substitueix l’opinió o les prescripcions dels professionals. El titular del lloc web no pot garantir que la informació està completament lliure d’error tot i els esforços per assegurar la veracitat i l’actualització . Es recomana sempre la consulta al seu pediatra i no es fa responsable de possibles malentesos del continguts de la pàgina.