catala  castellano
Logo Dr.F.Codina Garcia
Web Mèdic Acreditat. Veure més
informació 
Imatge estetoscopi
El Bressol, per Berthe Morisot

Decàleg per alletar amb èxit


Estàs esperant un fill o ja el tens als teus braços. I ara, com alimentaràs el nadó? Si finalment et decantes per la lactància materna, aquí tens 10 claus perquè resulti una experiència positiva i, sobretot, enriquidora. Recorda que has de trobar el teu estil de criança per tu mateixa.

1. Recull tota la informació possible.
Aprofita l'embaràs per informar-te al màxim sobre la lactància. No dubtis en adreçar-te al grup de suport a la lactància del teu barri o ciutat.

2. Comença a alletar a la sala de part.
El millor moment per començar a donar el pit és durant la primera hora després de donar a llum, quan el instint de succió del nadó és més fort. Si llavors portes el nadó al pit, aprendrà a mamar correctament.

alletament

3. El xumet i la tetina poden esperar.
Amb la pràctica, tot nadó aprèn a mamar amb eficàcia. Encara que el xumet i la tetina poden resultar útils, oferir-los abans d'hora els dificulta el aprendre a mamar.

4. Els primers dies el calostre és l'aliment perfecte.
Groguenc, però normal: el calostre és la primera llet que el cos prepara per al teu fill. La seva densa concentració d'anticossos el protegirà de les malalties. Aviat es convertirà en llet de transició i, tres setmanes després del part, en llet madura.

5. Vigila la teva posició, la del bebè i la seva succió.
Totes les posicions són bones per alletar. Tot i això, busca una postura en la que et trobis còmoda i puguis sostenir el nadó a prop del pit sense esforç. Per a una succió correcta, vigila que prengui tot el mugró amb la boca i gran part de l'aurèola.

6. Observa al teu fill, sabràs si només oferir-li un pit ... o els dos.
És important que deixis que el nadó mami completament del primer pit abans d'oferir-li el altre. Dóna-li lliure accés al pit sempre que t'ho demani.

7. Menja sa i equilibrat.
Pots menjar de tot. Donar el pit no implica que deixis de prendre el que t'agrada ni que hagis de menjar altres aliments que no et vénen de gust.

8. Fins als sis mesos es recomana la lactància materna exclusiva.
L'OMS i UNICEF recomanen que els nens prenguin només llet materna durant els sis primers mesos de vida. No li donis aigua, ni infusions, ni cap altre aliment.

9. Davant qualsevol problema, el metge t'ajudarà.
Ni dolor ni molèsties. La lactància materna ha de resultar un plaer, però si notes els pits congestionats o els mugrons et couen, consulta amb un metge.

10. Ningú ha de decidir per tu quant de temps has de alletar.
Fins quan has alletar al teu bebè? Algunes mares allarguen la lactància materna només uns mesos, i altres durant més d'un o dos anys. Totes les opcions possibles són dignes de respecte. Alletar és un dret i no una obligació.

Disponible a: albalactanciamaterna.org

albalactaciamaterna.org. Desembre 2014

ajustament
icona descarrega

Avís: La informació d’aquesta pàgina no es pot considerar un diagnòstic ni un tractament , així no pot substituir l’atenció medica. En cap cas substitueix l’opinió o les prescripcions dels professionals. El titular del lloc web no pot garantir que la informació està completament lliure d’error tot i els esforços per assegurar la veracitat i l’actualització . Es recomana sempre la consulta al seu pediatra i no es fa responsable de possibles malentesos del continguts de la pàgina.