catala  castellano
Logo Dr.F.Codina Garcia
Web Mèdic Acreditat. Veure més
informació 
Imatge estetoscopi
Nen malalt, per Arturo Michelena

Restrenyiment


Què és el restrenyiment?

Es considera que un nen està restret quan fa deposicions molt dures o no defeca amb assiduïtat (més de 3 dies sense defecar).
La dieta inadequada (masses ous, llet, pastissets o dolços comercials) i els hàbits incorrectes (aguantar-se les ganes de defecar repetidament, no intentar defecar tots els dies) constitueixen la principal causa de restrenyiment infantil.


Què cal fer a casa?

• La majoria dels restrenyiments es poden tractar al domicili.
• Dieta laxant.
     - Aliments a restringir:
Restricció làctics i derivats (màxim 500-750 ml/dia). Restricció d'arròs, pa blanc, pastissets i xocolata. Evitar poma, plàtan i begudes gasoses.
     - Aliments a aconsellar:
Menjar poc a poc i mastegar bé. Ingesta abundat d'aigua encara que no tingui set (1500cc/dia).

pictograma de lavabo

Ingesta de llegums (cigrons, llenties...amb patata bullida) 1-2 vegades/setmana.
Abundants verdures crues o cuites (espinacs, bledes, espàrrecs, carxofes, pebrots, enciam...) 1-2 cops/dia. Fruita amb pela (raïm, taronges, albercocs, préssecs, melmelades de fruites...). Fruits secs (panses, figues, dàtils, prunes seques...) una ració al dia. Pa integral. Condimentar els menjars amb oli d'oliva o de blat de moro.

• Hàbit deposicional: El nen ha d'asseure’s al vàter per intentar defecar tots els dies a la mateixa hora, millor després d’algun dels àpats. Ha d’estar assegut entre 5 -10 minuts. Pot entretenir-se amb algun llibre o joc. Cal ensenyar-li que no s’ha d’aguantar les ganes d’anar al lavabo quan en tingui ganes.
• Evitar el sedentarisme, estimular la practica d'esports.


Quan s’ha de tornar a consultar?

• Dolor abdominal important.
• Si apareix sang en les defecacions.
• El nen vomita molts cops, no tolera sòlids ni líquids.
• Si veu al nen decaigut i es queixa molt.


Qüestions importants

• No es imprescindible que el seu fill defequi cada dia.
• El ritme i la consistència de les deposicions són molt variables de una persona a una altra. En general no cal preocupar-se de la duresa de les defecacions ni del ritme intestinal si el nen es troba completament bé i no té cap problema.
• La majoria dels casos d’estrenyiment infantil (95%) no està produït per cap malaltia.
• No ha d’administrar al seu fill laxants, ni ènemes sense consultar el seu pediatre.

Consells modificat de la Societat Espanyola de Urgències Pediàtriques: Juliol 2011

ajustament
icona descarrega

Avís: La informació d’aquesta pàgina no es pot considerar un diagnòstic ni un tractament , així no pot substituir l’atenció medica. En cap cas substitueix l’opinió o les prescripcions dels professionals. El titular del lloc web no pot garantir que la informació està completament lliure d’error tot i els esforços per assegurar la veracitat i l’actualització . Es recomana sempre la consulta al seu pediatra i no es fa responsable de possibles malentesos del continguts de la pàgina.