catala  castellano
Logo Dr.F.Codina Garcia
Web Mèdic Acreditat. Veure més
informació 
Imatge estetoscopi
Nen malalt, per Arturo Michelena

Megaloeritema


Què és l'eritema infecciós o 5ª malaltia?

L'eritema infecciós o megaloeritema és una erupció típica (galtes molt vermelles amb "cara bufetejada" i erupció amb predomini a l’arrel de membres i el tòrax), que pot estar precedida d'un procés catarral o faringitis amb una mica de febre uns dies abans.

L'erupció pot persistir de manera intermitent durant setmanes o fins i tot mesos, desencadenada de vegades per estímuls com la calor, sol, etc.
L'agent causant és el virus Parvovirus B19. També se la coneix com “cinquena malaltia”, perquè va ser descoberta desprès d'altres malalties exantemàtiques com el xarampió, l'escarlatina, la rosa o la varicel·la.

L'erupció característica de la cara ha portat a la denominació popular de "malaltia de la bufetada".


Quins altres símptomes pot produir?

nen

Els afectats poden sentir intensa sensació de calor a la cara. No produeix malformacions en el fetus si la pateix una embarassada, tot i que sembla que pot arribar a induir avortaments.

La immensa majoria dels adults l'han patit, de manera que la major part de les embarassades no corren cap perill.

Cal aïllar a aquests nens / es?

Quan estan en la fase d'erupció, que és quan es pot reconèixer la malaltia, ja no són contagiosos, de manera que no cal prendre cap mesura d'aïllament, i el nen pot fer vida normal, fins i tot anar a classe.

Com es tracta?

Per al nen/a es tracta d'un problema gairebé només estètic. No té tractament específic. L'únic és evitar desencadenants si no es vol que el nen/a tingui els colorets típics (però això pot ser difícil d'aconseguir), i tractar els símptomes articulars, si n'hi ha, amb analgèsics-antiinflamatoris si cal.

La importància de reconèixer la malaltia rau en evitar diagnòstics erronis d’al·lèrgia, cremada solar o altres malalties eruptives amb tractament o amb implicacions d'aïllament com la rubèola o l'escarlatina.

Modificat de: Illinois Departament of Public Health. Juliol 2011

ajustament
icona descarrega

Avís: La informació d’aquesta pàgina no es pot considerar un diagnòstic ni un tractament , així no pot substituir l’atenció medica. En cap cas substitueix l’opinió o les prescripcions dels professionals. El titular del lloc web no pot garantir que la informació està completament lliure d’error tot i els esforços per assegurar la veracitat i l’actualització . Es recomana sempre la consulta al seu pediatra i no es fa responsable de possibles malentesos del continguts de la pàgina.