catala  castellano
Logo Dr.F.Codina Garcia
Web Mèdic Acreditat. Veure més
informació 
Imatge estetoscopi
Nen malalt, per Arturo Michelena

La fimosis

La fimosis és la incapacitat de descobrir el gland (cap del penis), a causa de l'estretor de la pell (prepuci) que ho cobreix. Habitualment no produeix cap símptoma, en ocasions pot dificultar la micció (acte d'orinar), provocar infeccions urinàries; o dificultar la neteja completa del penis, la qual cosa causa l'acumulació de esmegma (secreció blanquinosa produïda per glàndules sebàcies del prepuci); o provocar una parafimosis (estrenyiment tal que impossibilita tornar a cobrir el gland). En l'edat adulta produeix dolor durant la relació sexual o major possibilitat d'adquirir malalties de transmissió sexual.

Com es tracta?

Existeix una fimosis fisiològica (normal) en el 80% dels bebès que tendeix a la resolució espontània o amb ajuda d'una maniobra facilitadora. No obstant això, es recomana en tant que sigui possible esperar fins al període comprès entre els 4 - 7 anys.

L’aplicació de una pomada amb esteroides, com es veu en la imatge, es el tractament mèdic recomanat. Si no es resolt cal recórrer a la cirurgia: Circumcisió.

fimosis
fimosis

Quin és la millor edat per circumcidar a un nen?

L'edat ideal comença després que el nen no usa bolquers i tingui control total de la micció. La cirurgia més precoç es reserva pels casos en què hi ha infecció d'orina o de penis de repetició; dolor i dificultat en orinar; presència de parafimosis.

Com es fa la cirurgia?

La circumcisió és un procediment ambulatori, és a dir, el pacient no necessita quedar internat i no va a dormir a l'hospital. Respecte a la tècnica quirúrgica, això varia segons l'edat del pacient, la gravetat de la fimosis, i la pròpia experiència del cirurgià.

Dr. F. Codina Garcia. Desembre 2014

ajustament
icona descarrega

Avís: La informació d’aquesta pàgina no es pot considerar un diagnòstic ni un tractament , així no pot substituir l’atenció medica. En cap cas substitueix l’opinió o les prescripcions dels professionals. El titular del lloc web no pot garantir que la informació està completament lliure d’error tot i els esforços per assegurar la veracitat i l’actualització . Es recomana sempre la consulta al seu pediatra i no es fa responsable de possibles malentesos del continguts de la pàgina.