catala  castellano
Logo Dr.F.Codina Garcia
Web Mèdic Acreditat. Veure més
informació 
Imatge estetoscopi
Nen malalt, per Arturo Michelena

Exantema sobtat


L’exantema sobtat com altres malalties exantemàtiques es caracteritza per presentar com a símptoma fonamental taques a la pell. La rosa infantil o 6 ª malaltia, com també es coneix al exantema sobtat, es presenta amb febre alta de 3-4 dies i taques a la pell.

Es diu “Sisena malaltia”, perquè va ser descoberta després d’altres malalties exantemàtiques com el xarampió, la escarlatina, la rosa, la varicel·la i el megaloeritema.


És una malaltia freqüent. Especialment abans dels 2 anys de vida, encara que pot aparèixer en nens més grans d'aquesta edat.

És una infecció benigna amb poques complicacions. La produeix un virus anomenat Herpesvirus tipus 6.


Quins símptomes pot produir?

nen

Afecta habitualment a nens de 3 a 30 mesos d'edat. En els mesos de primavera i tardor. És l'erupció cutània infecciosa més freqüent en els dos primers anys de vida.

El quadre s’inicia de forma sobtada, amb febre alta de 39°C o més. L'estat general del nen és bo. Moltes vegades es palpen ganglis al clatell. Pot haver diarrea.
La febre es alta, intermitent i ben tolerada. Típicament desapareix al tercer dia.

Les taques de la pell surten quan la febre marxa. Consisteixen en petits elements de 2 a 4 mm de diàmetre, de coloració rosada. Apareix al pit, l’esquena i el cap, i molt poc a braços i cames. Desapareix ràpidament, en menys de 2 dies. De vegades la febre produeix envermelliment de la faringe. Es pot confondre, abans de sortir l'erupció, amb una faringitis.

Com es tracta?

No té tractament específic. Només cal tractar els símptomes. La febre alta, amb mitjans físics (poca roba, bany en aigua tèbia, líquids abundants, etc.), i amb antitèrmics (paracetamol). Les taques de la pell no donen molèstia ni picor i no precisen tractament.

Es transmet per la via respiratòria. Els nens poden tornar a la guarderia un cop desapareixen les taques de la pell. No hi ha vacuna per aquesta malaltia.

Dr. F. Codina Garcia. Desembre 2014

ajustament
icona descarrega

Avís: La informació d’aquesta pàgina no es pot considerar un diagnòstic ni un tractament , així no pot substituir l’atenció medica. En cap cas substitueix l’opinió o les prescripcions dels professionals. El titular del lloc web no pot garantir que la informació està completament lliure d’error tot i els esforços per assegurar la veracitat i l’actualització . Es recomana sempre la consulta al seu pediatra i no es fa responsable de possibles malentesos del continguts de la pàgina.