catala  castellano
Logo Dr.F.Codina Garcia
Web Mèdic Acreditat. Veure més
informació
Imatge estetoscopi
Nen malalt, per Arturo Michelena

Excés de cerumen

Els problemes atribuïts a l'acumulació de cera són una de les causes més freqüents de visita al metge. L'eliminació del cerumen és un dels procediments otorinolaringológics més freqüents.

La cera de l'oïda, o cerumen, és una barreja de la secreció de glàndules del conducte auditiu extern i l'epiteli escamós exfoliat (el component principal). El cerumen també conté glucopèptids, lípids, àcid hialurónic, àcid siàlic, enzims lisosomals i immunoglobulines, i exerceix un efecte protector, antibacterià en ajudar a mantenir una pH àcid en el conducte auditiu extern mentre que lubrica i protegeix aquest. Normalment la cera, la pols i la terra migren en una adreça lateral, amb la contribució del moviment de la mandíbula. Llavors, la cera passa a la pell de l'oïda externa (aurícula), on s'asseca i desapareix i d'aquesta manera aconsegueix el seu objectiu d'extreure la pols i destruir els bacteris i els fongs.

No obstant això, aquest mecanisme d'auto-neteja a vegades falla i causa retenció o fins i tot impastació del cerumen.

orella


La impastació del cerumen és més freqüent en els avis perquè a mesura que envellim les glàndules de cerumen s'atrofien, la qual cosa augmenta la tendència del cerumen a assecar-se. Altres factors que impedeixen l'extrusió normal de la cera del conducte auditiu (p. ex., ús d'audiòfons o hisops de cotó) poden augmentar les possibilitats d'acumulació de cerumen.

La cera de l'oïda és, per tant, una secreció normal que es converteix en un problema en certes circumstàncies.

L'acumulació de cera presenta diverses seqüeles: (a) pot dificultar al metge la visió del timpà; (b) pot causar una pèrdua d'audició conductiva i, en conseqüència, dificultar l'avaluació formal de la capacitat auditiva; (c) si està en contacte amb la membrana timpànica, pot causar malestar i ocasionalment vertigen; i (d) pot contribuir a la infecció.

L'extracció de cerumen no està exempta de riscos potencials. El rentat d'oïda amb xeringa està contraindicat si el timpà està perforat, si existeixen antecedents d'intervenció quirúrgica mastoide o malaltia crònica de l'oïda mitjana. Alguns queratolítics aïllats o amb neteja han mostrat la seva eficàcia.

La presencia de cerumen a les orelles dels nens es un fet habitual i normal. La seva impastació es rara, i encara més excepcional que la presencia de cerumen sigui simptomàtica en nens (dolor, vertigen). La indicació de la neteja amb xeringa es infreqüent a pediatria i s’ha de valorar individualment.

Dr. F. Codina Garcia. Desembre 2014

ajustament
icona descarrega

Avís: La informació d’aquesta pàgina no es pot considerar un diagnòstic ni un tractament , així no pot substituir l’atenció medica. En cap cas substitueix l’opinió o les prescripcions dels professionals. El titular del lloc web no pot garantir que la informació està completament lliure d’error tot i els esforços per assegurar la veracitat i l’actualització . Es recomana sempre la consulta al seu pediatra i no es fa responsable de possibles malentesos del continguts de la pàgina.