catala  castellano
Logo Dr.F.Codina Garcia
Web Mèdic Acreditat. Veure més
informació 
Imatge estetoscopi
Nen malalt, per Arturo Michelena

Autisme

Els experts no parlen d’autisme sinó de trastorns de l'espectre autista. Els trastorns de l'espectre autista són un grup de discapacitats del desenvolupament que causen problemes de socialització, de comunicació i de conducta. Es calcula que els trastorns de l'espectre autista als Estats Units afecten 1 de cada 100 nens. Més que mai abans. La causa d’aquest increment no està clara.

Els trastorns de l'espectre autista afecten de manera diferent a cada persona i poden ser des de molt lleus a greus. Hi diferents tipus de trastorns de l'espectre autista:
• El trastorn autista clàssic. Els nens tenen retards significatius en el llenguatge, problemes de comunicació i conducta. Molts també tenen discapacitat intel·lectual.
• La síndrome d'Asperger. Poden tenir dificultat per socialitzar però no tenen problemes de llenguatge o discapacitat intel·lectual.
• L’autisme atípic. Els nens amb aquest trastorn tenen menys símptomes i aquests són més lleus que en el trastorn autista clàssic.

ull

No coneixem les causes dels trastorns de l'espectre autista. Però si sabem que els nens que tenen germans o un dels pares amb un trastorns de l'espectre autista, tenen un risc més alt de patir aquests trastorns. Que 1 de cada 10 nens amb trastorns de l'espectre autista tenen una alteració genètica identificada, com la síndrome del cromosoma X fràgil, l'esclerosi tuberosa, la síndrome de Down i altres alteracions. Alguns medicaments presos durant l'embaràs han estat associats a un risc major de presentar trastorns de l'espectre autista.

Els trastorns de l'espectre autista poden ser difícils de diagnosticar, perquè no existeixen proves mèdiques, com les anàlisis de sang, per diagnosticar aquests trastorns. Per fer un diagnòstic, els professionals avaluen la conducta del nen i el seu desenvolupament. Cap als dos anys, el diagnòstic que faci un professional experimentat es pot considerar molt fiable.

En l'actualitat, no hi ha una cura especifica pels trastorns de l'espectre autista. No obstant això, les intervencions precoces fan millorar significativament el desenvolupament del nen. Aquestes intervencions inclouen teràpia per ajudar que el nen parli, camini i interactuï amb els altres.

Si hi ha alguna cosa que li preocupa: consulti aviat

Els trastorns de l'espectre autista apareixen abans dels tres anys d'edat i duren tota la vida. Alguns nens semblen desenvolupar-se normalment fins al voltant dels 18 a 24 mesos d'edat, aleshores deixen d'adquirir noves destreses o perden les que ja tenien. Si vostè creu que el seu nen pot tenir un trastorn de l'espectre autista o que té problemes en la manera en què juga, aprèn, parla o actua, comenti-ho a l'escola i al pediatre del seu nen i expliqui-li les seves inquietuds.
Es nens amb trastorns de l'espectre autista pot ser que:
• No reaccioni quan la criden pel seu nom, cap als 12 mesos d'edat.
• No assenyali objectes per mostrar el seu interès (assenyalar un avió que està volant), cap als 14 mesos.
• No jugui amb situacions imaginàries (per exemple, donar de “menjar” a la nina), cap als 18 mesos.
• Eviti el contacte visual i prefereixi estar sola.
• Tingui dificultat per comprendre els sentiments d'altres persones o per expressar els seus propis sentiments.
• Tingui retards en el desenvolupament del parla i el llenguatge.
• Repeteixi paraules o frases una vegada i una altra.
• Contesti coses que no tenen a veure amb les preguntes.
• S'irriti amb canvis mínims.
• Tingui interessos obsessius.
• Aletegi amb les mans, bressoli el seu cos o giri en cercles.
• Reaccioni de manera estranya a la forma en què les coses fan olor, al seu gust o a com es veuen, se senten o sonen.

Dr. F. Codina Garcia. Desembre 2014

ajustament
icona descarrega

Avís: La informació d’aquesta pàgina no es pot considerar un diagnòstic ni un tractament , així no pot substituir l’atenció medica. En cap cas substitueix l’opinió o les prescripcions dels professionals. El titular del lloc web no pot garantir que la informació està completament lliure d’error tot i els esforços per assegurar la veracitat i l’actualització . Es recomana sempre la consulta al seu pediatra i no es fa responsable de possibles malentesos del continguts de la pàgina.