catala  castellano
Logo Dr.F.Codina Garcia
Web Mèdic Acreditat. Veure més
informació 
Imatge estetoscopi
Les tres edats, per Gustav Klimt

El xumet

Tots els nadons saben xuclar. Només cal que la mare apropi el pit a la boca del seu nadó i aquest començarà a xuclar. Xuclar és un reflex bàsic. El fet de succionar els produeix benestar i relaxa els nens. L’ànsia per succionar canvia d'un nen a un altre. Per això, cada nadó fa un ús diferent del xumet. Cap els 3 mesos és quan fan més ús del xumet.

El xumet pot evitar el que el nen es xucli el polze, i el xumet es un hàbit més fàcil d'eliminar (es pot amagar o llançar el xumet, però el polze sempre està allí). El xumet ajuda a prevenir la síndrome de mort sobtada del lactant.

Els xumets de tipus ortodòntic (més petits i plans) són els més adequats, perquè produeixen menor deformació en la dentició. És convenient que ho utilitzi el menor temps possible, que no s'acostumi a portar-ho a tota hora. Eviti que usi xumet després dels dos anys d'edat.

xumetNormes de bon ús:

1. Usi un xumet d'una sola peça.
2. No el lligui mai al coll amb una cadena o cinta, doncs el nen es podria ofegar.
3. Rebutgi els xumets que tinguin en el seu interior líquid.

4. Mai mulli el xumet amb substàncies dolces, com a mel, sucre, llet condensada, etc. És la manera de destrossar completament la primera, i de vegades, la segona dentició (i definitiva) del seu fill.
5. Examini el xumet de tant en tant per assegurar-se que no està trencat.
6. No doni al seu nadó el xumet sempre que plori. Provi a calmar-ho d'altres maneres.
7. Si li agrada el xumet, no oblidi portar-ho quan viatja o quan ha d’estar ingressat al hospital...
8. Per viatjar amb avió és aconsellable portar-ho, doncs en l'enlairament i aterratge és útil que succioni, per evitar el molest dolor d'oïdes pel canvi de pressió atmosfèrica.

Com retirar el xumet:

1. Després dels 6 mesos deixi el xumet en el bressol, que només ho utilitzi per agafar el son.
2. Retiri el xumet al seu fill sempre que deixi de xuclar-ho o ho llenci a terra.
3. Comenci a partir de l'any, a retirar el xumet. Al principi deixar-ho solament per a la nit, i posteriorment retirar-ho totalment.
4. Aprofiti un aniversari, el Nadal, etc. Intenti oferir-li un peluix o coixinet per ajudar a agafar el son. Elabori un relat de la desaparició, com ara, dir-li que està creixent, que els Reis, Papa Noel, se l’han portat per als nens petits i li han deixat joguines per a ell….
5. A les cavalcades dels Reis, els carters recullen cartes i xumets.
6. Realitzi la transició de la manera més agradable possible. Mai li obligui a deixar el xumet per força o humiliant-li.

Dr. F. Codina Garcia. Desembre 2014

ajustament
icona descarrega

Avís: La informació d’aquesta pàgina no es pot considerar un diagnòstic ni un tractament , així no pot substituir l’atenció medica. En cap cas substitueix l’opinió o les prescripcions dels professionals. El titular del lloc web no pot garantir que la informació està completament lliure d’error tot i els esforços per assegurar la veracitat i l’actualització . Es recomana sempre la consulta al seu pediatra i no es fa responsable de possibles malentesos del continguts de la pàgina.