catala  castellano
Logo Dr.F.Codina Garcia
Web Mèdic Acreditat. Veure més
informació
Imatge estetoscopi
Les tres edats, per Gustav Klimt

Consells per ensenyar a agafar el son


1. Estableixi un ritual d'activitats tranquil·les i relaxants una hora abans de ficar-se al llit. Abans d'anar a dormir és un bon moment per prendre un bany o una dutxa calenta o una lectura. Apagui el televisor i mantingui l'habitació amb les llums baixes i en silenci.
Mantingui el ritual al llarg de tota la setmana.

2. Pacti en família una hora d’anar a dormir raonable per al seu fill/a. Les vuit del vespre pels nens/es en edat escolar i les 21:30-22:00 per als adolescents.

3. Posi'l en el llit a la mateixa hora cada dia, incloent els caps de setmana. Aconsegueixi un ambient òptim per dormir a l'habitació del seu fill, fresc i fosc.
Col·loqui'l en el llit abans que estigui dormit.

nena dormint

4. Retiri qualsevol distracció. Ajudi a reduir el temps que triga a agafar el son. Res de pantalles en el dormitori (inclosos telèfons). Limiti el temps de televisió i d'ordinador i l'exposició a programes violents i videojocs abans d'anar a dormir. Amb els nens/es més grans, acordar un temps per l'ús del telèfon. Res de televisió o d'ordinador 2 hores abans de ficar-se al llit si té dificultats per agafar el son.

5. Una nit de son reparador comença amb bons hàbits durant el dia: Asseguri's que el seu fill/a menja aliments nutritius i té una dieta equilibrada. Eviti aliments i begudes que contenen cafeïna, com ara refrescs, xocolata, cafè o te abans de ficar-se al llit.

6. Passar temps a l'aire lliure i fer exercici físic tots els dies ajuda a enfortir el nostre ritme circadià.

7. Pregunti i discuteixi qualsevol problema a l'escola. A vegades, la dificultat per agafar el son pot ser un signe d'un problema d'ansietat o depressió. Si el seu nen/a o adolescent està despert durant més d’una hora a la nit, parli amb el seu metge.

8. Tingui paciència. Si el seu nen/a ha estat ficant-se al llit a mitjanit durant tot l'estiu, pot necessitar un parell de setmanes per tornar a ficar-se al llit a les 21:30. Cada 3-5 dies, avanci l'hora d’anar a dormir en 30 minuts. De vegades s'usen medicaments de venda lliure durant uns dies per ajudar als nens a relaxar-se i agafar el son més ràpidament.

9. Dormir la migdiada és apropiat pel desenvolupament. Després dels 5 o 6 anys, el seu fill/a no necessita la migdiada habitualment.

10. Si el seu nen/a o adolescent no pot anar al llit a l'hora simplement pel temps que necessita pels esports, feines escolars o altres responsabilitats, és el moment de repensar les seves activitats. El son reparador és una part important per a l'èxit acadèmic.

Dr. F. Codina Garcia. Desembre 2014

ajustament
icona descarrega

Avís: La informació d’aquesta pàgina no es pot considerar un diagnòstic ni un tractament , així no pot substituir l’atenció medica. En cap cas substitueix l’opinió o les prescripcions dels professionals. El titular del lloc web no pot garantir que la informació està completament lliure d’error tot i els esforços per assegurar la veracitat i l’actualització . Es recomana sempre la consulta al seu pediatra i no es fa responsable de possibles malentesos del continguts de la pàgina.