catala  castellano
Logo Dr.F.Codina Garcia




Web Mèdic Acreditat. Veure més
informació 
Imatge estetoscopi
Bodegó, per Eugenio Lucas Velazquez

Aliments de proximitat

El calendari de fruites de temporada
En el nostre petit país anomenem fruita de temporada a aquella que es produeix dins del territori, de manera estacional i sense forçar el cultiu. Les fruites anomenades de temporada no poden estar cultivades ni sota plàstic de cap mena ni sota vidre, perquè no siguin alterades les èpoques naturals de maduració.

Gener
Aquest mes s'acaben les mandarines clementines “Clemenules”, una de les millors varietats, tot i que les que falten per collir ja comencen a perdre suc i una mica de gust. També estan en plena maduració les clementines “Clemenvilles”, aquelles mandarines de la pell dura que costen una mica de pelar i es coneixen sobretot perquè tenen un gust característic, entre taronja, la mandarina i l'aranja. Durant tot el mes es continuen collint les taronges “Navel” i algunes “Navel-late”.

fruites

Cap a la fi del mes s'acaben les aranges, però encara s'abasten llimones molt bones.

Febrer
Les úniques fruites que es recullen durant tot aquest mes són els cítrics, especialment les taronges “Navel”, “Navel-late”, “Lane late” i “Salustianes”, entre moltes altres varietats. Una d'elles és la “Sanguines”, que té la polpa vermellosa i cada vegada és més escassa, però també molt apreciada per a qui la coneix. Cap a mitjan febrer maduren les primeres mandarines “Fortuna” i al llarg de tot el mes se segueixen collint llimones, ja que n'hi ha tot l'any perquè el llimoner és un arbre que, exceptuant els mesos de ple d'estiu, sempre fa fruita.

Març
Pel març, igual que el febrer, es cullen només, cítrics: Taronges, llimones i clementines de la varietat “Fortuna”. Les taronges “Navel” pràcticament s'han acabat, tot i que encara hi ha algunes “Navel Lane” als arbres, que solen ser molt més madures. És temps de mandarines i les de la varietat “Nador-cot” són de les més fines i més poc conegudes. Les taronges més bones de ple hivern que tenen pinyol ja s'acaben i es comencen les més tardanes, de la varietat “Valencia Late”, que encara són un punt verdes i tenen una mica de pinyol.

Abril
Aquest mes es continuen collint taronges “Valencia Late”, ja més madures, i clementines “Hortanique” que tenen la pell molt arrapada a la polpa però solen ser molt sucoses. Curiosament, el llimoners encara donen fruit i se segueixen abastant llimones. Cap a finals de mes, en les zones més meridionals, comencen a madurar les primeres cireres.

Maig
La primera varietat de bones cireres és la “Burlat” que madura segons la latitud en què es troba i sempre de sud a nord. Al cap de poques setmanes, a meitat de mes, comencen arribar els albercocs més primerencs que acostumen a ser de varietat mitjana, perquè maduren molt d'hora i no tenen temps de créixer. Durant la segona quinzena de maig van madurant moltes varietats de cireres, algunes de les mes conegudes són les “Starking” que tenen la cua llargues i amb forma de cor. Aquestes darreres tenen la particularitat que són més grosses, algunes més dures de carn, en funció de l'aigua que han rebut, i molt més dolces. Finalment es cullen les darreres taronges “Valencia Late”, que és la varietat que s'anirà consumint durant tot l'estiu.

Juny
Al mes de juny van arribant totes les altres varietats e cirera: les de cua més curta com la “Brooks” i d'altres també molt bones, com la “Biga lis”, la “Van” i la “Bing”, tot un munt de varietats. Durant tot el mes es cullen els albercocs de carn més groga i consistència molt sucosa, tots ells d'origen francès, com el groc i el vermell del Rosselló. Els préssecs tampoc paren d'anar madurant. Van molt de pressa, si els temps acompanya, un darrere l'altre, de vegades tots alhora. Es cullen préssecs vermells coneguts com a “préssecs d'aigua”, de carn groga, i també préssecs vermells de carn blanca, que són més dolços, perquè no tenen tanta acidesa. Ara també maduren els primers préssecs grocs bons com el “Romea”, el “tirrena” o el “Summer sun”. Arriben alhora les primeres nectarines vermelles de carn groga com la “Big Top” i les vermelles de carn blanca com la “Snow queen”. Des de fa uns anys, cada vegada amb més freqüència, poden trobar diferents varietats de préssecs pla, dels anomenats paraguaios, també platerines, que són una mena de paraguaios amb pell de nectarina. Una altra de les fruites que maduren el mes de juny són les prunes. Les més primerenques són molt petites; es tracta de les “Mirabolà”, que estan en perill d'extinció, al igual que les de “Sant Joan”, que tenen color verd i, quan maduren, tendeixen a esquerdar-se, degut a l'elevada concentració de sucres que porten. Tot seguit maduren les prunes grogues “Golden Japan” i les morades “Santa Rosa”, seguides d'una infinitat de varietats, tant de carn vermella com de carn groga. Finalment, també comença la temporada de peres d'estiu, sobretot les més petites, com les “Castells” i les “Magallones”, tot i que a final de mes n'arriben unes que tenen més consistència: les ercolines. Coincidint amb aquesta època de l'any, maduren unes varietats de pomes que cada vegada es cultiven menys i s'ha convertit en un fet residual, ja que pràcticament estan extingides. Aquestes pomes d'estiu son de carn ferma i tenen el gust una mica àcid.

Juliol
Durant el mes de juliol van madurant tota classe de préssecs, sobretot de vermells de carn groga i de vermells i rosat de carn blanca, i també diferents varietats de nectarines que, de la mateixa manera que els préssecs vermells, poden ser de carn groga i de carn blanca. Però, a mesura que va avançant el mes van arribant altres menes de préssecs de pell i carn groga, tota la sèrie dels anomenats “Baby gold”, que van madurant setmana rere setmana. És també el moment de la maduració de les peres llimoneres i les “blanquilles”. S'acaben, en canvi, els albercocs, ja que ara maduren les darreres varietats d'aquesta fruita. De la terra, també podem collir les primeres síndries i els primers melons, els que varem sembrar més aviat. Al llarg d'aquest mes encara se segueix recollint tota classe de prunes, negres com la “Friar” i vermelles com “Larry an” i la “Laetitia”. També és el temps de les primeres prunes “Falses Claudies”. Pel que fa als albercocs, es recullen les penúltimes varietats. Si fa calor, tal com correspon a l'estiu, ja es poden collir els primes raïms, tant els negres com els rosat i els primers blancs, sobretot els “Moscat italians”.

Agost
Aquest mes és el mes de l'abundància en què maduren moltes classes de préssecs grocs, sobretot les varietats “Baby Gold” i les últimes classes de préssecs vermells, en especial, els anomenats “Merrils”, que tenen la pell molt vellutada. Igualment, es cullen les últimes o penúltimes nectarines. L'agost és molt important pel que fa a la maduració d'una de les peres més famoses, la “Conferencia” i d'altres que són boníssimes però que van a menys, any rere any, perquè són de difícil conservació i comercialització, com la pera d'Anjou, també coneguda com a pera de Puigcerdà. És també temps de pomes “Gales” i “Golden Suprema”, una varietat primerenca de golden. Aquest també és el més per excel·lència de les prunes “Reina Claudia” i de les prunes allargades liloses i vermelloses, de forma oval i carn groga, de les quals n'hi ha de moltes classes, una de les més conegudes és l'”Arandana”. També maduren algunes varietats tardanes de prunes negres, molt grosses i bones. Els raïms rosat de taula ja son madurs, és el cas del “Red Globe”, de gra gros. Pel que fa als raïms negres, maduren el “Cardinal”, el Navalés” i el “Moscat negre”. Els blancs “Moscatell” ja comencen a ser bons i els “Moscats” de gra gros estan en el seu millor moment. Acabant el mes, fineix la darrera varietat d'albercocs, “Vergeron” que es cultiva sobretot a les parts més altes i frescals del territori.

Setembre
És el mes de les pomes per excel·lència. Es cullen pomes de moltes classes que competeixen amb tota mena de raïms: negres, rosats, moscats i moscatells, que ara estan al punt. Primer es comencen abastar les pomes vermelles. N'hi de moltíssimes varietats, algunes pràcticament oblidades, com la “Starking”, que fa un quants anys era la reina de les pomes. Actualment predominen altres varietats que són menys gustoses però tenen una polpa més consistent i són molt sucoses; una d'elles es la “Early Red One”, coneguda com a ERO. També és temps de collir pomes rovellades com les Reinetes, i dintre d'aquesta varietat la “Reina de Reinetes”, de pell més clara i la “Reineta Gris del Canada”, que té pell més fosca. Però una de les pomes més reconegudes que madura el setembre és la “Golden”. Dins d'aquesta família de pomes, n'hi ha de diferents classes, unes de pell molt llisa com les “Golden Smuting” i d'altres de pell rugosa, com les “Golden Rouseting”. A l'entrada de la tardor, encara queden bons préssecs vermells tardans, nectarines i, sobretot, préssecs grocs embossats, coneguts per a tothom com a “préssecs de Calanda”, tot i que a Lleida també se'n produeixen molts.

Octubre
És el mes de les pomes Fuji, entre les quals n'hi ha de ratllades com la “Racu Racu” i de llises com “l'Azteca”. També és temps de pomes verdes i més aviat àcides. És el cas de la “Granny Smith”, una varietat que cada vegada té més acceptació entre els consumidors joves. Existeixen altres varietats que són poc conegudes aquí a casa nostra, encara que probablement veurem que d'aquí uns anys se n'incrementa el cultiu. Una d'aquestes pomes es la “Breaburn”, que té aparença de Fuji, però resulta més àcida. Durant aquest mes també es cullen els últims préssecs de l'any, que solen ser els més ben valorats ja que es tracta d'una fruita que dura poc i, fins d'aquí uns 6 mesos, no en podrem tornar a gaudir. Cap al sud, ja es comencen a collir les primeres mandarines, sobretot les “Clausellines” i les “Okitsu”, que s'abasten encara amb la pell verda, però com que són fruita nova, el mercat les demana. D'aquesta manera, s'avança un poquet la collita. D'altra banda, és el moment de començar a recollir les primeres taronges de l'any, les “Navelines”, que són encara una mica àcides. A la segona quinzena del mes s'acaben d'abastar les darreres pomes de l'any, de la família “Pink”. Són de color rosat, dures i amb un punt d'acidesa. Avançat l'octubre, arriben les primeres magranes i els codonys i maduren unes fruites cada vegada van a més, els caquis o “palosantos”.

Novembre
Podríem dir que el novembre és el mes de les mandarines. A mesura que avancen els dies, cada vegada són més bones, fins i tot cap a finals de mes, arriben les primeres “Clementines”, una de les mandarines més apreciades. Ja hi ha classes primerenques com les “Oronules” i les “Marisol”, però no serà fins a final de mes que començaran a arribar les millors varietats. Les “Clementines Clemenules”, sense pinyol i amb un gust excel·lent. Encara es cullen caquis, i les últimes magranes i codonys. També és temps d'aranges, tant de roses com grogues, i de llimones de tardor.

Desembre
Estem encara en plena collita de les mandarines “Clemenules” que s'acabaran aviat. Aquest mes les taronges “Navelines” estant en el seu millor moment, sobretot a les zones més meridionals. Cap a finals del mes maduren les primeres taronges de “Navels” i se segueixen collint llimones i aranges.

Pere Puigvert. Calendari del Pages. 2012

Modificat de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva. Juliol 2011

ajustament
icona descarrega

Avís: La informació d’aquesta pàgina no es pot considerar un diagnòstic ni un tractament , així no pot substituir l’atenció medica. En cap cas substitueix l’opinió o les prescripcions dels professionals. El titular del lloc web no pot garantir que la informació està completament lliure d’error tot i els esforços per assegurar la veracitat i l’actualització . Es recomana sempre la consulta al seu pediatra i no es fa responsable de possibles malentesos del continguts de la pàgina.