catala  castellano
Logo Dr.F.Codina Garcia
Web Mèdic Acreditat. Veure més
informació 
Imatge estetoscopi
Noia llegint, per Franz Eybl

Preguntes més freqüents sobre depressió i suïcidi

La Divisió de Psiquiatria Infantil del Hospital de Cincinnati ofereix respostes a les preguntes més freqüents sobre la depressió, el suïcidi i altres problemes que els adolescents i les seves famílies sovint afronten.

Què poden fer els joves per sentir-se millor quan estan deprimits?
• Els adolescents sovint poden sentir-se millor en expressar els seus sentiments als pares, un amic o un adult de confiança. Els adolescents necessiten especialment sentir-se units amb les seves famílies. La cohesió familiar és un factor protector contra la depressió i el suïcidi. Els adolescents poden expressar més fàcilment els seus sentiments escrivint notes o cartes. Un diari és una tècnica que molts adolescents troben que els ajuda. Quan et trobes malament revisar les coses positives que has escrit et fan sentir millor.

icona de suïcidi

• L'exercici és fa per sentir-te millor. L'exercici activa productes químics del cervell que et fan sentir bé.
• Els adolescents necessiten dormir almenys nou hores a la nit. Els exercicis de relaxació, escoltar música o la lectura poden ajudar a agafar el son.
• Estar involucrat en activitats d'esbarjo és una altra manera de sentir-se millor. És important equilibrar el treball amb el joc.
• Menjar una dieta equilibrada és també important.

• Riure es una bona medicina. La lectura d'un llibre de humor, programes de humor, escoltar humoristes pot ser útil.
• Si un adolescent té diversos símptomes de depressió, com ara irritabilitat, enuig, tristesa, desesperança, fatiga, trastorns del son, aïllament o baixada del rendiment escolar durant més de dues setmanes cal consultar al seu metge.

La depressió o els pensaments suïcides s’hereten?
• Habitualment hi ha una combinació de factors biològics i mediambientals que causen la depressió.
• Els pensaments suïcides poden ser un signe de depressió. La depressió major és el principal factor de risc per al suïcidi. Sens dubte, tenir un amic o membre de la família que s’han suïcidat és un factor de risc pel suïcidi adolescent.

Tota la família ha de buscar ajuda si tenen un nen o adolescent suïcida?
La teràpia familiar és una part important del tractament per a nens i adolescents amb depressió. Les investigacions han demostrat que tenen un major risc d'ideació suïcida i intents de suïcidi quan les dinàmiques familiars estan alterades. Els adolescents que tenen pensaments suïcides sovint perceben les seves famílies com de la falta de comunicació i els alts nivells de conflicte. La teràpia familiar pot ajudar a millorar la comunicació familiar i les habilitats per resoldre problemes i reduir les lluites de poder dins de la família.

Què poden fer els pares si preocupats que els seus fills adolescents són suïcides?
Si els nens són activament suïcides, han de ser portats a la sala d'emergències. Aquests són els moments en què fan declaracions sobre suïcidar-se i se senten insegurs sobre això.
És important que els pares escoltin activament els seus fills i acceptin el que senten sense reaccionar i jutjar. Mostrant enteniment permetran als seus fills a obrir-se i expressar els seus pensaments i sentiments.
A vegades, els adolescents pensen en la mort, sense un veritable pla o intenció de morir. Aquests adolescents han de ser avaluats per un metge com més aviat millor, però. Si els pares no estan segurs com se senten els seus fills o de les seves intencions, llavors el millor seria trucar al metge del seu fill immediatament per obtenir assessorament.
Els pares que tenen preocupacions que els seus fills siguin suïcides també han de practicar la restricció dels mitjans. Això significa treure de la casa o bloquejar verins, medicaments amb recepta, alguns medicaments de venda lliure (per exemple, aspirina, Tylenol) i armes de foc en especial. El risc de suïcidi s'incrementa 20 vegades quan es té accés a una arma.

Han d'abordar les escoles el tema del suïcidi?
Sí, les escoles han d'abordar el tema del suïcidi. De fet, cal que existeixi la formació a tots els nivells dins de les escoles sobre com reconèixer, respondre i remetre als estudiants que presentin signes de risc de suïcidi i trastorns mentals associats i substància. L'enllaç de prevenció del suïcidi de la Divisió de Psiquiatria de Nens de Cincinnati, Cathy Strunk, RN, entra a les escoles secundàries i superiors per abordar aquesta qüestió en les classes de salut i en presentacions per a pares i professors. Per descomptat, molts mestres de salut escolar ja inclouen temes de suïcidi en el seu pla d'estudis, però no estan equipats per cobrir el tema en profunditat. Gràcies a una subvenció concedida per la J.E. i Z.B. Majordom Foundation, ara hi ha un esforç global per abordar aquest problema a les escoles de l'àrea. Des del començament del programa, moltes infermeres escolars, consellers i mestres de salut han observat més adolescents demanant ajuda. Els adolescents també són millors per reconèixer quan els seus amics estan tenint problemes i per informar els adults apropiats o animar aquests joves a buscar ajuda.

Com es pot ajudar un nen o adolescent el pare/mare ha mort?
Un cop més, els adolescents i els nens poden sentir-se millor si es pot parlar lliurement sobre els seus sentiments amb amics, familiars o adults de confiança. Molts nens tornaran a visitar el seu dolor durant les fites de la seva vida. Assegurant-los que està bé plorar en aquests temps pot ser útil.
Durant “Sobreviure als Adolescents / Programa de sessions de la prevenció del suïcidi”, molts adolescents deixen anar llàgrimes quan es parla de dolor i pèrdua. Aquests adolescents segueixen de dol per la pèrdua dels seus pares anys després de la seva mort. Les paraules no sempre són necessàries per a consolar a un adolescent en aquests temps. Alguns joves han expressat com desconsiderat comentaris d'altres que els han fet sentir pitjor. Abraçades i simplement mostres amor i preocupació sovint porten consol als adolescents mentre estan de dol.
Fomentar i compartir records entranyables sobre el mort dels pare/mare també pot ser útil. Si hi ha problemes sense resoldre amb el/la pare/mare mort, pot ser útil discutir-los en l'assessorament. També hi ha grups de suport i centres de dol que poden ajudar els nens i els adolescents a través del treball el procés de dol. Al Gran Cincinnati, Fernside i Willow Wood són dos centres de dol que ofereixen assessorament gratuït i grups de suport als nens i adolescents que han perdut un ésser estimat.

Els pares pressionen massa els seus fills a tenir èxit?
Sí, alguns pares poden fer això. L'alta pressió de tenir èxit és un factor de risc de suïcidi en els adolescents. Molts adolescents suïcides deprimits, pensen que no poden complir amb les expectatives dels seus pares o que han de ser perfectes. A continuació, se senten fracassats quan no els va bé en certes àrees. És important que els pares deixin que els seus fills sàpiguen que està bé no ser perfecte. Els adolescents han de poder cometre errors sense ser avergonyits per ells. Els pares han d'ajudar els nens a veure els errors com a experiències d'aprenentatge valuoses en lloc de fracassos.

Què suggereix vostè fer als pares quan sospiten d'abús de drogues o alcohol?
És important que els pares discuteixin les seves preocupacions amb els seus fills primer i comparteixin les seves observacions amb ells. A continuació, els pares han de discutir les seves preocupacions amb el seu metge, que pot avaluar als seus fills o fer una referència si és necessari.

Modificat de la Divisió de Psiquiatria del Hospital Centre infantil de Cincinati. Juliol 2011

ajustament
icona descarrega

Avís: La informació d’aquesta pàgina no es pot considerar un diagnòstic ni un tractament , així no pot substituir l’atenció medica. En cap cas substitueix l’opinió o les prescripcions dels professionals. El titular del lloc web no pot garantir que la informació està completament lliure d’error tot i els esforços per assegurar la veracitat i l’actualització . Es recomana sempre la consulta al seu pediatra i no es fa responsable de possibles malentesos del continguts de la pàgina.